The Wiert Corner – irregular stream of stuff

Jeroen W. Pluimers on .NET, C#, Delphi, databases, and personal interests

  • My badges

  • Twitter Updates

  • My Flickr Stream

  • Pages

  • All categories

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 4,224 other subscribers

Een moment van herdenking: 25 jaar na de Herculesramp.

Posted by jpluimers on 2021/07/15

Vandaag 25 jaar geleden alweer was de Herculesramp.

Elk jaar wat tranen voor René Hendriksen, waar ik samen mee gespeeld heb bij het muziekkorps Adest Musica en die na de ramp ineens weg viel bij evenementenorkest De Straatklinkers.

Er zijn natuurlijk nog veel meer slachtoffers te herdenken (een lijst staat op [Archive.is] Defensie maakt namen bekend van slachtoffers vliegramp | Trouw), en natuurlijk gaan ook gedachten uit naar naasten en degenen die het wel overleefd hebben (zoals [Wayback] Nicole Adams – Studio040 interview): zij ondervinden nog steeds een grote invloed op hun leven.

In 2011 werd de 15 jarige herdenking van de Herculesramp omlijst met het nummer Hymn to the Fallen tijdens de Nationale Taptoe 2011 in Ahoy (citaat van deze YouTube opname staat onderaan).

Het nummer komt uit de film Saving Private Ryan, en is geschreven door John Williams als eerbetoon aan alle gevallen militairen.

Sinds het in 2007 in het repertoire van Adest Musica kwam, hebben we het talloze malen gespeeld, uiteraard op 4 mei tijdens de nationale herdenking in Sassenheim, en ook op diverse uitvaarten van leden van Adest Musica.

Zowel het nummer als René hebben voor altijd een speciaal plaatsje in mijn hart.

Tekst bij de YouTube opname

In de vroege avond van 15 juli 1996 stortte een Belgische C130 Hercules neer op vliegveld Welschap bij Eindhoven. Het vliegtuig belandde naast de baan en vloog in brand, 31 inzittenden, waaronder de vier bemanningsleden, werden dood uit het vliegtuig gehaald, drie zwaar verbrande slachtoffers overleden later. Slechts zeven leden van het Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht overleefden hun missie in Italië.

Vijftien jaar heb ik de trieste krantenknipsels van deze ramp achterin mijn plakboek van mijn diensttijd bewaard. Het Fanfarekorps der Genie deed mee aan de Nationale Taptoe 2011 in Ahoy. Tijdens de finale werden op indrukwekkende wijze gesneuvelde militairen herdacht. Als oud dienstplichtig muzikant en sinds een jaar opnieuw lid van het FKG, één van de orkesten waaruit het FKKL is voortgekomen, gingen mijn gedachten naar die gebeurtenis in 1996 die veel indruk op mij gemaakt heeft en al die jaren op de een of andere wijze mij nooit heeft losgelaten.

Dit filmpje is een eerbetoon aan de slachtoffers van deze ramp. Muzikanten, militairen, gesneuveld op missie.

De herdenking vandaag is live te volgen, zie [Archive.is] Eindhoven herdenkt Herculesramp | Eindhoven | ed.nl

EINDHOVEN – Eindhoven herdenkt op 15 juli de Herculesramp bij het monument op de vliegbasis en bij het monument naast het Stadhuis. Het is dan 25 jaar geleden dat het vliegtuig met leden van het Fanfarekorps van de Nederlandse Koninklijke Landmacht neerstortte op Vliegbasis Eindhoven.

jeroen

Referenties:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: