The Wiert Corner – irregular stream of stuff

Jeroen W. Pluimers on .NET, C#, Delphi, databases, and personal interests

  • My badges

  • Twitter Updates

  • My Flickr Stream

  • Pages

  • All categories

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 4,224 other subscribers

Herhaald appel aan #MeerOverMedisch (hallo @ReneSteenhorst): zorg dat je behalve per columnist de columns van individuele columnisten makkelijk terug kunt vinden. Bijvoorbeeld de geweldige columns van @IvanWolffers.

Posted by jpluimers on 2022/09/05

Ik herhaal mijn appel van een paar weken terug:

[Wayback/Archive] Jeroen Wiert Pluimers on Twitter: “Tip voor #MeerOverMedisch (ik hoop dat @ReneSteenhorst dit kan laten fiksen): zorg dat je behalve meerovermedisch.nl/columntypes/gastcolumn/ ook per columnist de columns van individuele columnisten makkelijk terug kunt vinden. Bijvoorbeeld de geweldige columns van @IvanWolffers.”

De volledige draad vind je op [Wayback/Archive] Thread by @jpluimers on Thread Reader App, waarover hieronder meer.

Het gaat de afgelopen weken behoorlijk achteruit met Ivan Woffers, zoals [Wayback/Archive] René Steenhorst zelf ineens al merkte: [Wayback/Archive] René Steenhorst ✏ on Twitter: “Ivans vooraankondiging – Het moment nadert, besef ik nu, ineens sneller dan ik in de voorbije maanden in de gaten had. #IvanWolffers”

[Wayback/Archive] Meer over Medisch | Ivans vooraankondiging

Ik schrik. Van drie korte Twitterberichten van Ivan Wolffers, de schrijver, columnist, (huis)arts en emeritus hoogleraar Gezondheid en Cultuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam, met wie ik al vele jaren in alle vriendschappelijkheid contact heb.

Daarmee kom ik op een belangrijk punt uit mijn Twitter-draad, de tweet van darmkankermaatje John: [Wayback/Archive] HeresJohnny 🇺🇦 on Twitter: “Ik kreeg net een reactie van mijn oud collega die niet lang meer te leven heeft. Ik had hem vanmorgen mijn verhaal gestuurd dat ik bij zijn uitvaart wil voorlezen. Ik had gezegd ‘Die veren in je reet krijg je van mij nog bij leven’. Nu zitten hij en zijn vrouw allebei te huilen😪”.

Ik heb veel te danken aan de columns in [Wayback/Archive] Meer over Medisch van Ivan Wolffers, met name in de mentale omgang met mijn eigen processen rondom kanker. Dat vatte ik een maand of 9 geleden samen in Having cancer is not a fight or a battle, it is about having luck or misfortune, niet beseffende wanneer of hoe snel hij achteruit zou gaan (dat is overigens ook mijn ervaring met het ziekteverloop in mijn omgeving en bij mijzelf: onberekenbaar).

De post stipte ook een belangrijk punt aan wat Ivan Wolffers en anderen nog veel beter formuleren dan ik, zoals ook bijvoorbeeld

[Wayback/Archive] Compassion in Dying on Twitter: “‘They lost their battle with cancer.’ How do you feel about war metaphors and cancer? They make @Liz_ORiordan angry. ‘As a doctor, it didn’t bother me. But the minute I became a cancer patient I suddenly hated the war terminology.’”

(in de tweet een mooi videofragment van [Wayback/Archive] Dr Liz O’Riordan (@Liz_ORiordan): het bekijken of luisteren waard)

Tot nu toe heb ik mazzel (inmiddels heb ik ongeveer 50% van mijn peer-group overleefd) en Ivan Wolffers heeft ook lang geluk gehad. Nog steeds gelukkig (zie zijn tweets [Wayback/Archive] Ivan Wolffers (@IvanWolffers) en die van zijn echtgenote [Wayback/Archive] Marion Bloem (@MarionBloem)) nadert hem toch sneller dan bedacht het einde.

Alleen al daarom is het belangrijk bij leven hem en anderen de eer te tonen die hen toekomt: het is soms voorbij voordat je het beseft (iets waar ik dit weekeinde ook weer mee werd geconfronteerd).

En daarmee kom ik bij het volgende punt uit mijn twitter-draad de column-typen (of -categorieën) bij Meer over Medisch.

Op dit moment heeft René zijn eigen column categorie: [Wayback/Archive] Meer over Medisch | Columntypes | Uit ’t hart gegrepen. Dat is ook logisch, want oprichter en drijvende kracht achter Meer over Medisch.

Alle andere columnisten zitten samen onder de categorie [Wayback/Archive] Meer over Medisch | Columntypes | Columns.

De typering zet je misschien op het verkeerde been, maar worden duidelijker uit de URLs:

Dat laatste is jammer, want daarmee zijn individuele columnisten een stuk moeilijker te vinden. Om bijvoorbeeld Ivan Woffers te vinden moet je met Google Search zoeken: [Wayback/Archive] site:https://www.meerovermedisch.nl/column “column” “Ivan Wolffers” – Recherche Google.

Daarom vind ik dat elke columnist zijn eigen column-type zou moeten hebben, bijvoorbeeld https://www.meerovermedisch.nl/columntypes/ivanwolffershttps://www.meerovermedisch.nl/columntypes/dewereldvanwolffers, https://www.meerovermedisch.nl/columntypes/vandiedingendus, of https://www.meerovermedisch.nl/columntypes/ciscadresselhuys.

Nu dus opnieuw dit appel voor die andere column-types.

En opnieuw mijn waardering voor Ivan Wolffers en ook voor echtgenote Marion Bloem (ook mijn ervaring is dat partner van het in dit soort processen niet makkelijk heeft): [Wayback/Archive] Jeroen Wiert Pluimers on Twitter: “… Dank Ivan voor al je inspiratie. Ik ga je missen en dat wilde ik je graag vertellen nu je er nog bent.”.

Hopelijk komt de verandering bij Meer over Medisch er en is de waardering er nog op tijd, want het gaat sinds half augustus snel: [Wayback/Archive] Jeroen Wiert Pluimers on Twitter: “@MarionBloem Bij @IvanWolffers is de verandering van posts op Twitter ook duidelijk merkbaar. Niet gek met wat jullie allemaal doormaakten en doormaken. Geniet vooral van elkaar. De rest is bijzaak.”

–jeroen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: